Get Adobe Flash player

A művelődési ház története

Budakeszi kulturális élete (részlet)

Írta: Kőrösiné Merkl Hilda

(Forrás: Budakeszi évszázadai)

A XVII. század végén Budakeszire települt németek kulturális igényeinek első kifejeződése a templom bővítése és az iskola megalapítása volt. Szabadidejük eltöltésének formáiról csak az egyesületek, körök megjelenése óta van tudomásunk. Részben a vallási élet megnyilvánulásai, részben, mai szóhasználattal polgári szervezéssel megalakított kulturális csoportok voltak, melyeknek rendszeres működésük biztosításához nagy szükségük volt megfelelő épületre. A község tanítói aktívan kivették a részüket a szervezésből.
A kulturális élet alakulásáról gyűjtött információk többnyire maguktól az érintettektől származtak. Emlékekről van szó, melyek csak részben kezelhetők forrásként. Az adatközlő budakesziek azonban a fontos eseményekről, egymástól függetlenül számot adtak. Élményeikről, kulturális munkájukról Lévai Zoltán, Horváth Balázs, Majda Imre, Kuchta Nándor, Eckhart Györgyné, Barbor Traján János, Farkas Ignác, Bálint László, Pék Lajos és Balogh Géza számolt be.

A község első kultúrterme a Zárdaiskola kertjében épült. 1948 elején fogalmazódott meg az igény, hogy Budakeszin kultúrház épüljön. A Fő utca és a Kossuth Lajos utca sarkán álló főjegyzői lakás mutatkozott alkalmasnak, melynek bővítésével a község elérhette célját.
A Kultúrház gyorsan épült. A munkálatokat egy budapesti mérnök vezette, a kivitelezés jelentős része azonban községi összefogással készült. Még karácsonykor is folyt a munka. Az épületet 1948 szilveszterén avatták fel bál keretében.

1973. február 21-én éjjel azonban a Kultúrház nagy része leégett. Az épületben tartották a kötelező tüdőszűrést. Az ott tárolt filmanyag fogott lángot és a tűz szétterjedt az egész házban. Előző este nyílt meg Pék Lajos 103 képet bemutató fotókiállítása, mely teljes egészében a tűz martaléka lett. Az Állami Biztosító nevetséges összegű kártérítést fizetett, mellyel gondolni sem lehetett az újjáépítésre. Mindössze két terem maradt épségben.
Az intézményben ekkor több klub működött. Nyugdíjas-, Alkoholmentes és Aktív Ifjúsági Klub. A klubéletet 1973-ban hivatalba lépése után Balogh Géza szervezte újjá. Sikerült rendbe tenniük néhány helységet a leégett kultúrházban. "Az ifjúsági klub javarészt csellengő fiatalokból, nehézsorsú családok gyermekeiből szerveződött. Minden munkában örömmel vettek részt, mindenben segítettek." Így sikerült helyreállítani a színpadot is, ahol azután a klub mozi működött.

A régi Kultúrház bontása 1977. november 1-jén fejeződött be. A új épület, az Erkel Ferenc Művelődési Központ 1981-ben községi és megyei támogatással készült el a régi épület helyén, Mayer Antal helybéli építészmérnök tervei alapján. A kivitelezést a Mezépszer végezte. Az épület sajnálatos módon feltűnően elüt környezetétől, amivel akkortájt - úgy tűnik - nem törődtek. Az épület se homlokzatát, se anyagát tekintve nem illeszkedik a több mint 200 éves faluközpont környezetébe. Belső elrendezése és lehetőségei a működőképesség tekintetében nem felelnek meg a követelményeknek és láthatóan kisebb rendezvényekre szánták.

Erkel Ferenc és Budakeszi kapcsolata:
Az 1980-as évek végén Pataky László őstörténet kutató hívta fel az éppen Gyulán tartózkodó Balogh Géza figyelmét az Erkel család történetével foglalkozó dr. Nagy Andrásra. Az Erkel család története már csaknem elkészült, de a budakeszi vonatkozások még nem szerepeltek az anyagban. Balogh Géza ekkor dr. Németh László plébánoshoz fordult, aki Geiger Jakab, budakeszi születésű csobánkai plébánoshoz irányította. Geiger atya tudott az Erkel család halotti anyakönyvi bejegyzéseiről. Ezek segítségével derült fény a zeneszerző családjának budakeszi kapcsolataira.
Budakeszire kerülésük oka a családban gyakori szív-és tüdőbetegség volt. A nagy zeneszerző unokahúga, Erkel Róza és családja tehetős emberek lévén a jó levegőjű községben béreltek nyaralót. Először valószínűleg az Erdő utcában, a plébánia közelében töltötték nyaraikat. Később vásárolták meg a Erkel u. 12 sz. házat, amelynek falát ma emléktábla díszíti.
"Róza asszony itt élt tavasztól télig, itt várta hat gyermekét is. Apósa, Erkel Ferenc szívesen tartózkodott Budakeszin, kijárt a közeli erdőkbe és-a hagyomány szerint több dalbetétje, a helyi svábok népdalhagyományának hatására született."
Az 1985-ben alakult Szépítő Egyesület Balogh Géza és Herein Gyula kezdeményezésére emléktáblát helyeztetett Erkel Ferenc tiszteletére, annak a háznak falára, ahol a nagy magyar zeneszerző nyarait töltötte. A táblaavatás kapcsán rendezett ünnepi fáklyás felvonulást csak az Erdő utcában engedélyezték. Az egyértelmű politikai állásfoglalást tartalmazó ünnepi beszédet Legány Dezső, Erkel-kutató tartotta. Erdélyi György színművész ekkor szavalta el először a Himnuszt. Budakeszi ettől az időtől feladatának tekintette Erkel Ferenc zenei örökségének népszerűsítését.
A Budakeszin elhunyt Erkel Róza unokája, Óváry Rózsika néni kiállítás céljára 1985ben Budakeszi rendelkezésére bocsátotta az Erkel család hagyatékának egy részét, melynek hosszú időn át nem sikerült méltó és megfelelő kiállító helyiséget találni. (Erre több sikertelen próbálkozás után sikerült részbeni megoldást találni a 2000. augusztus 20-án felavatott helytörténeti kiállítás egyik termében.

1988-tól évente, később kétévente rendezi a község a népszerű Erkel Napokat. A hangversenyek során számos mű e századbeli ősbemutatójára került sor. A rendezvények hírnevet szereztek Budakeszinek. A rádió és a televízió nemegyszer egyenes adásban közvetítette a programokat. Az egyik jeles előadás az István király volt. Az ősbemutatók sorában meg kell említenünk Vajda János Magnificát című művét és Szokolay Sándornak az Erkel Napokra komponált kórusművét. Az Erkel család tagjai kulturális és politikai életünk számos kiválósága mellett minden alkalommal megjelennek a programokon. A sajtó rendszeresen beszámol ezekről az eseményekről.

2011-ben 30 éves jubileumi évfordulóját (1981-2011) nagysikerű rendezvénysorozattal ünnepelte az intézmény.

2017. október 22., vasárnap, Előd napja van.

Eseménynaptár

<<  Október 2017  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
3031     

Következő programok

Látogatóink

mod_vvisit_counterMa177
mod_vvisit_counterTegnap279
mod_vvisit_counterA héten1860
mod_vvisit_counterMúlt hét1938
mod_vvisit_counterA hónapban10522
mod_vvisit_counterMúlt hónap41256
mod_vvisit_counterÖsszesen1045804