Get Adobe Flash player

Kedves Érdeklődő!

Az Erkel Ferenc Művelődési Központ Budakeszi kulturális és közösségi életének központja.  Ajánlataink között szerepelnek a rendszeresen megrendezésre kerülő hagyományos programok, de számos újdonsággal is jelentkezünk. Reméljük, mindenki talál kínálatunkban valamilyen tartalmas kikapcsolódási lehetőséget.

Legyen Ön is egyike látogatóinknak, aki felkeresi a 35 éves Erkel Ferenc Művelődési Központot!

Szeretettel várjuk Önt!

Munkatársaim nevében Tóthné Fajtha Anita igazgató


A Budakeszi Erkel Ferenc Művelődési Központ rövid bemutatása

Budakeszi a Lánchíd lábánál elhelyezett 0 km-es jelzéstől 12 km-nyire, a János-hegy dél-nyugat lejtőjén elterülő különleges adottságú település. Területe 37,1 km2, amellyel a megye közepes nagyságú települései közé tartozik, állandó lakosainak száma 12 984 fő (2002. január 1-i adat). Budakeszi a Zsámbéki medence kapuja. Közvetlen "kékbusz" (22-es, 22A, 222-es, 922-es) járattal közelíthető meg a Moszkva térről.

Budakeszi 2000. július 1. óta város.

 

 

Az 1973-ban sajnálatos tűz pusztított a Művelődési Ház és Könyvtár helyén, 1981-ben került átadásra az új épület, amely 1985-ben művelődési központ minősítést kapott. Budakeszi kulturális központja az Erkel Ferenc Művelődési Központ, amely a Pest Megyei Közművelődési és Információs Központ és a Pest Megyei Népművelők Egyesületének terveiben közművelődési kistérségi központként szerepel.

Erkel Ferenc, a Himnusz zeneszerzője Budakeszin a család nyaralójában töltötte nyári szabadságait.
A Művelődési Központ is a nagy magyar zeneszerző nevét viseli.

A város központjában elhelyezkedő, 220 fő befogadóképességű épületben 2 oktatóterem, 1 balett-terem, 3 egymásba nyitható terem, színpadterem, büfé és kiállítóhelység áll rendelkezésre. Az intézmény kertjében 100 m2-es fedett szabadtéri színpad 400 férőhelyes nézőtérrel. Kiállítótermében Budakeszi és régiója amatőr művészeinek időszaki kiállításai kapnak helyet.

Az épület második emelete ad otthont a Nagy Gáspár Városi Könyvtárnak .

A több mint 30 éves múlttal rendelkező Erkel Ferenc Művelődési Központ eredményességének alapja, hogy a változó történelmi, társadalmi és gazdasági körülmények között képes volt megőrizni magas szintű és sokrétű közművelődési tevékenységét és humanista értékrendjét.

A több évtizedre visszanyúló hagyományos formák, programok mellett fontosnak tartjuk az új igényekhez való alkalmazkodást, új formák beindítását, ezért a jövőben is törekszünk ezek egyensúlyára. Megőrizzük az EFMK sajátos szellemiségét, amelyet a mindenkor itt munkálkodó népművelők, pénzügyi munkatársak, fizikai dolgozók közösségtudata hat át. Ezt erősíti a népművelői és kisközösségek közti, a civil szervezetekkel való felelős, együttműködés. Munkánk során segítünk szinte valamennyi rétegnek (gyermektől a nyugdíjasig) a szabad és autonóm értékközpontú lét megteremtésében.

Az elmúlt évek tapasztalatai, felméréseink, az Erkel Ferenc Művelődési Központról megjelent szakmai kritikák, vélemények -  illetve a legfontosabb véleményformáló közösség - látogatóink visszajelzései arról biztosítanak bennünket, hogy jó úton járunk.

Az intézmény hatóköre az állandó lakosság kb. 13.600 fős létszámánál jóval nagyobb, látogatói körbe tartozik Nagyszénászug és Makkosmária itt élő lakossága, továbbá bizonyos mértékben a közlekedési vonalak szerint vonzáskörzeti települések lakossága (Páty, Biatorbágy, Telki, Budajenő, Perbál).

Az EFMK közművelődési feladatát eddig is a szakma elismerésével látta el. A munkatársak népművelő munkája eredményeként 1985-től művelődési központként megkapta a közművelődési intézmények besorolásának legmagasabb fokozatát.  Pék Lajos két évtizedes vezetése alatt a szakma legmagasabb elismerő díját kapta 1999-ben, a Pest-megyei Népművelő Egyesület által megszavazott Fekete Dió díjat. Tagja a Művelődési Központok Országos Szövetségének, és a Budakörnyéki Népművelők Szakmai Kollégiumának, ezt az elismerést a szakmában egy intézmény nívós közművelődési tevékenységével érheti csak el, s annak fenntartásával tudja megtartani, három esztendeje a megye egyik legjobban működő közművelődési intézménye. Olyan jelentős nagyrendezvények fémjelzik tevékenységét, mint az 1988 óta évente megrendezésre kerülő Erkel és Mezei Mária Napok, a község karakteréhez alkalmazkodó Családi Napok Fesztivál 1994-től, 2006-tól a Kistérségi Fesztivál, 2008-tól a Kulturális Hetek megszervezése, hozzájárulva Budakeszi városhatárain kívüli ismertségéhez.

Kevesen gondolnak rá, hogy az EFMK nemcsak rendezvény - szervezéssel foglalkozik, hanem a város szakmai központja is, az önkormányzat szakmai hátterét biztosítja képzett szakember gárdájával kulturális, közművelődési koncepciók kialakításában, jelentősége, felelőssége megnő Budakeszi kistérségi szerepével párhuzamosan. Szakmailag a megyei és országos vérkeringésben is nő a szerepünk, a Pest-megyei Népművelők Egyesületével, a Magyar Művészeti Intézet és Képzőművészeti Lektorátussal, mint fő szakmai szervezettel működünk együtt felmérésekben.


Tisztelt Látogatónk!

Ebben az évben is szabadon dönthet személyi jövedelemadójának 1%-áról.

Reméljük, hogy kedvezményezettként a Budakeszi Erkel Ferenc Művelődési Központot jelöli meg.

Adószámunk: 15440732-1-13

Megtisztelő támogatását és fáradozását valamennyi munkatársunk nevében köszönjük!

2017. október 22., vasárnap, Előd napja van.

Eseménynaptár

<<  Október 2017  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
3031     

Következő programok

Látogatóink

mod_vvisit_counterMa177
mod_vvisit_counterTegnap279
mod_vvisit_counterA héten1860
mod_vvisit_counterMúlt hét1938
mod_vvisit_counterA hónapban10522
mod_vvisit_counterMúlt hónap41256
mod_vvisit_counterÖsszesen1045804